Preskocit navigáciu

Legende boja proti fašizmu generálmajorovi Schwarzovi prišiel na poslednú rozlúčku vzdať hold aj minister Gajdoš a generáli Ozbrojených síl Slovenskej republiky


Legende boja proti fašizmu generálmajorovi Schwarzovi prišiel na poslednú rozlúčku vzdať hold aj minister Gajdoš a generáli Ozbrojených síl Slovenskej republiky

Na vojenskom cintoríne v anglickom Brookwoode sa dňa 2. februára 2018 konala posledná rozlúčka s legendou vojnového letectva generálmajorom v. v. Ivanom Ottom Schwarzom. S posledným slovenským letcom československého letectva Royal Air Force (RAF) sa prišiel rozlúčiť aj minister obrany SR Peter Gajdoš, zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Pavel Macko, ďalej veliteľ vzdušných síl generálmajor Ľubomír Svoboda ako aj ďalší významní zástupcovia slovenských ozbrojených síl. 

Generálmajor Schwarz zomrel 4. januára 2018 vo veku 94 rokov. 
 
„S generálmajorom Schwarzom sa lúčime ako s hrdinom, akých Slovensko nemalo vo svojej histórii veľa. Nedokázal sa podvoliť sile fašizmu, pretože jeho srdce bilo pre slobodu. Toto jeho rozhodnutie z neho urobilo legendu a aj napriek tomu, že veľkú časť života prežil vo Veľkej Británii, nikdy na Slovensko – svoju vlasť nezabudol. A my nikdy nezabudneme na neho,“ uviedol počas smútočnej reči minister obrany SR Peter Gajdoš. 
 
Generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz bol rodák z Bratislavy a vyrastal v Bytči. Počas druhej svetovej vojny bol príslušníkom 311. čs. bombardovacej perute a slúžil v čs. jednotkách RAF. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí potopenie nacistickej zásobovacej lode Alsterufer, za čo mu bolo udelené vyznamenanie. Generálmajor v. v. Ivan O. Schwarz bol tiež prvým Slovákom vo funkcii prezidenta Zväzu letcov slobodného Československa. Za jeho úspechy v západnom odboji bol ocenený mnohými domácimi aj zahraničnými vyznamenaniami, medzi nimi aj štátnym vyznamenaním Rad Bieleho dvojkríža III. triedy. Počas mnohých návštev Slovenska bol viackrát hosťom aj na Ministerstve obrany SR.

Miestom posledného odpočinku generálmajora v. v. Ivana O. Schwarza je vojenský cintorín v Brookwoode, kde sú pochovaní aj ďalší príslušníci čs. vojenských jednotiek. Minister obrany Peter Gajdoš si spolu so svojou a s českou delegáciou na tomto mieste pietnou spomienkou uctil pamiatku padlých československých letcov a vojakov. 


1111222233

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 06.02.2018
Čítanosť: 4278
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share