Preskocit navigáciu

Najlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz žena


Najlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz žena
Zdokonaliť a prehĺbiť u čakateľov znalosti potrebné na prežitie v teréne a pripraviť ich na vedenie boja. Zároveň preveriť ich orientáciu v teréne, zistiť ako zvládli základné obranné a útočné techniky boja a taktiež otestovať ich psychickú odolnosť a fyzickú zdatnosť. To boli podľa veliteľa roty základného vojenského výcviku kapitána Adriána Korobaniča hlavné úlohy záverečného cvičenia, ktoré sa uskutočnilo 10. až 11. marca v Posádkovom cvičisku v Sučanoch.

Základný výcvik absolvovalo 155 čakateľov prípravnej štátnej služby (z toho 9 žien), ktorí 13. januára nastúpili do základného výcviku v martinskom Prápore výcviku. Kapitán Korobanič zdôrazňuje, že tento kurz bol v mnohých smeroch iný. Kým pred rokom budúci profesionálni vojaci bojovali aj s nástrahami nepriaznivého počasia (množstvom snehu a mrazom), v tomto roku ich čakalo takmer jarné počasie. Na rozdiel od predchádzajúceho kurzu, ktorý skončil v decembri minulého roka, sa čakatelia napriek počiatočným nepriaznivým výsledkom preskúšania telesnej zdatnosti zmobilizovali a záverečné testovanie všetci zvládli (jeden čakateľ odišiel v priebehu kurzu na vlastnú žiadosť).

„Bolo to aj vďaka pomoci a vhodnej motivácii zo strany inštruktorov. Najmä rotmajstrov Stanislava Karaffu, Martina Chovanca, Marcela Halušku a Vlastimila Svrčeka, ktorí so svojimi podriadenými dlhodobo dosahujú veľmi dobré výsledky. Tento kurz je iný aj preto, že vôbec po prvý raz sa na základe záverečného hodnotenia najlepším čakateľom stala žena - čakateľka vojačka Andrea Kováčová,“ konštatuje kapitán Korobanič.

Príprava budúcich profesionálnych vojakov sa uskutočnila na základe novelizovaných programov základného vojenského výcviku, do ktorých boli zapracované poznatky a skúsenosti získané počas doterajšieho výcviku, ako aj nové požiadavky od zložiek Ozbrojených síl SR. Po úspešnom absolvovaní základného vojenského výcviku budú 14. marca v Martine za prítomnosti rodinných príslušníkov a pozvaných hostí, slávnostne vyradení. Následne nastúpia do prvých predurčených funkcií v kariére profesionálneho vojaka do svojich materských vojenských útvarov.

Najlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz ženaNajlepším čakateľom v základnom výcviku po prvý raz žena

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak, Ivan Kelement - Dátum: 12.03.2014
Čítanosť: 17417
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share