Preskocit navigáciu

Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI


Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI

V priestoroch nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády sa v dňoch 25. až 27. februára v rámci spolupráce Slovenskej republiky a USA uskutočnili úspešné testy projektu LLAPI ( Low Level Air Picture Interface), teda rozhrania pre zobrazenie situácie vo vzduchu na nízkych letových hladinách. Testy sa uskutočnili aj za účasti leteckého pridelenca USA na Slovensku podplukovníka Andrewa Taylora, zástupcov veliteľstva vzdušných síl a spoločnosti ALES Slovensko.
Veliteľ nitrianskej brigády plukovník plukovník gšt. Miroslav Lorinc zdôrazňuje: „Je to pre našu brigádu významný krok, lebo sme získali interoperabilitu s našimi partnermi v NATO. Ale sme vlastne na začiatku implementácie tohto systému, čaká nás ešte veľa práce. LLAPI systém nám umožňuje zdieľať vzdušnú situáciu s nimi a my by sme chceli ísť ešte ďalej, aby sme si mohli so našimi partnermi zdieľať aj taktickú situáciu. Teda všetky veci, ktoré PVO odborník – operátor v boji potrebuje, aby mohol splniť svoju bojovú úlohu.“
Hlavný inžinier brigády major Jozef Čížik a major Peter Fajčík z velenia vzdušných síl pripomínajú, že ide vlastne o výmenu informácií pre naše strelecké systémy Igla na nízkoúrovňovej hladine o parametroch cieľov.
Terajšie testovanie s USA je vlastne verifikáciou spôsobilostí LLAPI. Lebo tá sa musí uskutočniť s dvoma NATO partnermi. V decembri minulého roka už bolo takéto testovanie uskutočnené s Českou republikou. Príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády tak splnili základný predpoklad na to, aby sa mohli zúčastniť medzinárodného cvičenia Master Harmony, ktoré sa uskutoční v októbri tohto roka v Českej republike.


Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPIÚspešné slovensko – americké testovanie LLAPIÚspešné slovensko – americké testovanie LLAPIÚspešné slovensko – americké testovanie LLAPIÚspešné slovensko – americké testovanie LLAPI2Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI2Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI2Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI2Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI3Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI3Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI3Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI3Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI4Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI4Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI4Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI4Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI5Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI5Úspešné slovensko – americké testovanie LLAPI5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 27.02.2014
Čítanosť: 4878
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share