Preskocit navigáciu

Predseda parlamentu navštívil vojakov na Cypre


Predseda parlamentu navštívil vojakov na Cypre

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Richard Sulík sa dnes v rámci svojej dvojdňovej pracovnej návštevy Cypru stretol aj so slovenskými vojakmi pôsobiacimi v misii UNFICYP.


Počas návštevy slovenskí vojaci predviedli predsedovi NR SR dynamickú ukážku jednotky stálej zálohy veliteľa misie a veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Vladimír VOŠTIAR zoznámil predsedu NR SR s poslaním a úlohami slovenského kontingentu v tejto misii.


V súčasnosti slovenský kontingent v počte 198 príslušníkov OS SR plní úlohy v priestore operačnej zodpovednosti Sektoru 4, ako i úlohy pre potreby velenia mierovej misie UNFICYP vyplývajúce z mandátu a poslania mierovej misie, čím prispieva zabráneniu obnovenia bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečovaniu dodržiavania prímeria medzi znepriatelenými stranami a obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.


Príslušníci OS SR plnia úlohy v Sektore 4 ako veliacia národnosť, spolu s príslušníkmi maďarských, chorvátskych a srbských ozbrojených síl. V štruktúre veliteľstva misie UNFICYP v Nikózii sú OS SR zastúpené v rôznych pozíciách, prevažnú časť tvorí ženijná čata, ktorú riadi slovenský ženista, ďalej máme zastúpenie v zložke vojenskej polície UNFICYP, vo funkciách styčneho a službu vykonávajúceho dôstojníka a vo funkciách pre mediálnu sekciu misie. Súčasný kontingent 198 slovákov je zložený celkom z 35 rôznych útvarov OS SR rotácie september 2010 a marec 2011, kde najväčšie zastúpenie majú momentálne pozemné sily OS SR, čo v blízkej budúcnosti bude zmenené z dôvodu, že zodpovednosť za prípravu a vysielanie personálu do tejto misie prevzali vzdušné sily. V kontingente pôsobí aj 17 profesionálnych vojačiek.

Predseda NR SR Richard Sulík ocenil prácu Slovákov v tejto misii a zaželal im veľa úspechov v profesionálnom, ale aj osobnom živote.


Predseda parlamentu navštívil vojakov na CyprePredseda parlamentu navštívil vojakov na CyprePredseda parlamentu navštívil vojakov na CyprePredseda parlamentu navštívil vojakov na CyprePredseda parlamentu navštívil vojakov na CyprePredseda parlamentu navštívil vojakov na CyprePredseda parlamentu navštívil vojakov na Cypre

Autor: OS SR - kpt. Elemír Farkaš , Foto: OS SR - rtm. Radovan Hvišč a rtn. Rastislav Ochotnický - Dátum: 28.04.2011
Čítanosť: 17419
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share