Preskocit navigáciu

Multifunkčný prápor na Záhorí


Multifunkčný prápor na Záhorí

Výbornú zladenosť a možnosti prvej multifunkčnej roty predviedli profesionálni vojaci hlohoveckého multifunkčného práporu 9. októbra 2006 vo Vojenskom výcvikovom priestore Záhorie za účasti prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, štátneho tajomníka ministerstva obrany Jaroslava Bašku a hlavných predstaviteľov ozbrojených síl SR.

 

Jednotka, ktorá bude od roku 2008 súčasťou národného podporného prvku pre mechanizované jednotky vysielané do zahraničia, vyvrcholila záverečným preskúšaním 18 denné cvičenie v prašnom prostredí vojenských lesov na Záhorí.

 

Zabezpečenie logistiky ako celku pre vyvedenú jednotku, je plne v pôsobnosti multifunkčnej roty. Preto výdaj materiálu zo skladových zásob v kontajneroch, preprava kontajnerov pomocou špeciálne upravených ťažkých nákladných automobilov Tatra Multilift, výdaj PHM a ich následná preprava v rámci vojenského konvoja boli hlavnými témami preverenia zručností jednotky. Počas simulovaného prepadu vojenského konvoja bola preverená zdravotnícka starostlivosť i odsun ranených do ošetrovne pomocou vojenského vrtuľníku. Oprava bojovej techniky opravárenským družstvom, úprava vody a v neposlednom rade poľná práčovňa výborne zapadli do celkového hodnotenia multifunkčnej roty. Proviantné zabezpečenie automatizovanou pekárňou a v nej upečeným chlebom ocenil aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

 

Multifunkčný prápor, ktorý vznikol v roku 2004 a je súčasťou síl výcviku a podpory OS SR, bude po úspešnom ukončení afirmačného procesu v roku 2007 pripravený k nasadeniu a komplexnému logistickému zabezpečeniu mechanizovaných jednotiek vysielaných do zahraničia  v rámci síl rýchlej reakcie Severoatlantickej aliancie.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP - Dátum: 09.10.2006
Čítanosť: 19012
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share