Preskocit navigáciu

Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia


Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia

Do operácie Európskej únie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine odchádza 39 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR. Doplnia tak predsunutú sedemčlennú skupinu, ktorá v priestore operácie od 7. januára pripravuje podmienky pre hlavnú časť kontingentu. Slávnostná rozlúčka s odchádzajúcou jednotkou sa konala v piatok 11. februára 2011 v Duklianskych kasárňach v Hlohovci za účasti zástupcu náčelníka generálneho štábu generálmajora Jaroslava Vývleka, náčelníka štábu pre operácie GŠ OS SR brigádneho generála Pavla Macka a zástupcu veliteľa síl výcviku a podpory brigádneho generála Juraja Krištofoviča.


„Skončila pre Vás etapa prípravy a o krátky čas budete svoje schopnosti z výcviku preukazovať priamo v operácií. Viem, že v príprave ste nič nepodcenili a zodpovedne ste sa na Vašu náročnú misiu pripravili,“ povedal generálmajor Vývlek pred nastúpenou jednotkou a v závere príhovoru všetkým vojakom poprial pevné zdravie, rozhodnosť, zodpovednosť pri plnení úloh a šťastný návrat domov.


Hlavnou úlohou jednotky, ktorá na dnešnom nástupe prešla do podriadenosti Centra riadenia operácií GŠ OS SR, bude monitorovanie bezpečnostnej situácie, kontakt s miestnym obyvateľstvom, lokálnymi a medzinárodnými organizáciami a demonštrácia prítomnosti bezpečnostných jednotiek Európskej únie. Na splnenie všetkých úloh sú pripravené tri styčné pozorovacie tímy, tvorené 33 vojakmi, ktorí budú žiť a pracovať priamo v prenajatých domoch v priestore operácie. Logistiku počas operácie zabezpečí štvorčlenný národný podporný prvok (NSE), veliteľské štruktúry operácie EUFOR ALTHEA obsadia štyria dôstojníci a na veliteľstvo NATO v Sarajeve odchádza jeden profesionálny vojak. Novinkou bude nasadenie štyroch profesionálov do Regionálneho koordinačného centra Juh (RCC SOUTH), čím Slovenská republika preberie od Nemecka úlohu veliacej krajiny v južnom regióne.


Celkovo tak v operácii EUFOR ALTHEA v súlade s uznesením NR SR č. 194/7.12.2010 začne od 1. marca 2011 pôsobiť 46 profesionálnych vojakov. Mimo veliteľstiev NATO, EUFOR ALTHEA a Regionálneho koordinačného centra Juh (RCC SOUTH), ktoré sú sústredené v kempe Butmir v Sarajeve, budú tri styčné a operačné tímy bývať v mestách Novo Sarajevo, Visegrad a Foča. Veliteľom slovenského kontingentu v priestore operácie bude podplukovník Rudolf Herich a náčelníkom Regionálneho koordinačného centra Juh bude od 23. februára 2011 podplukovník Ján Šalata. Slovenská republika sa zúčastnuje v operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine od januára 2006. Dodnes sa v nej vystriedalo celkovo 448 profesionálnych vojakov, z čoho bolo 9 žien.


Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 2Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 2Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 2Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 2Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 3Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 3Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 3Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 3Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 4Do Bosny a Hercegoviny odchádza nová rotácia 4

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 11.02.2011
Čítanosť: 20646
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share