Preskocit navigáciu

Úspešný výcvik v hádzaní ručných granátov


Úspešný výcvik v hádzaní ručných granátov

Výcvik v hádzaní ručných granátov je jednou zo základných spôsobilostí, ktoré profesionálni vojaci musia ovládať a jej precvičovanie plnia jednotky minimálne 2 krát počas výcvikového cyklu. Tento výcvik sa týka ako príslušníkov mechanizovaných jednotiek, tak aj príslušníkov logistických jednotiek.

Príslušníci 14. práporu logistiky Topoľčany tento výcvik úspešne vykonali na bariérovej strelnici v Turanoch v dňoch 9. a 17. apríla 2024. Hádzanie ručného obranného granátu RG F-1 z okopu, ktorého smrtiaci účinok je do 100 metrov a zraňujúci účinok do 200 metrov si vyžaduje dôslednú prípravu účastníkov v metodike hádzania a zároveň precíznu organizáciu a dodržiavanie bezpečnostných opatrení pri práci s touto ostrou výbušnou muníciou.

Celkový metodický postup precvičenia hádzania ručného granátu sa skladá z troch častí. Prvou časťou je teoretická príprava, ktorej cieľom je oboznámiť každého vojaka s konštrukciou ručného granátu, jeho vlastnosťami, správaním sa pri manipulácii s ním a zároveň aj o dodržiavaní bezpečnostných opatrení, ktoré sú u každého jednotlivca preukázateľne preverované. Druhou časťou je nácvik hádzania ručného granátu, pri ktorom sa dbá na správnu techniku hodu, čo zabezpečuje presnosť hádzania k potencionálnemu cieľu ako aj nácvik povelovej techniky. Zautomatizovanie pohybu a aplikácia teórie bezpečnostných opatrení zaručuje vysokú efektívnosť pri reálnom hádzaní granátov a nízku mieru chýb a zranení u vojakov.

Príslušníci 14.práporu logistiky toto cvičenie v hádzaní ručného granátu splnili a tým si udržali požadovanú spôsobilosť.


Úspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátovÚspešný výcvik v hádzaní ručných granátov

Autor: 14.prlog , Foto: 14.prlog - Dátum: 24.04.2024
Čítanosť: 285
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share