Preskocit navigáciu

6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval


6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval

Náčelník štábu strategického plánovania GŠ OS SR brigádny generál Ing. Slavomír Staviarský, M.Sc. sprevádzaný náčelníkom odboru bojovej podpory operácií plukovníkom Ing. Miroslavom Ofčarovičom včera vo Výcvikovom a testovacom centre v Zemianskych Kostoľanoch slávnostne otvoril v poradí už 6. ročník cvičenia s medzinárodnou účasťou TOXIC VALLEY 2018, ktoré potrvá do 21. septembra. Cvičenie v gescii odboru bojovej podpory operácií GŠ OS SR je zamerané na činnosť odberových a identifikačných tímov toxických chemických látok SICA a mobilné identifikačné laboratóriá. V prvom týždni predvedie svoje vysoko špecializované zručnosti osem odberových identifkačných tímov z Belgicka, Česka, Francúzska, Maďarska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov amerických. V druhom týždni si medzi sebou porovnajú svoje odborné znalosti a analytické schopnosti osádky mobilných identifikačných laboratórií z Česka, Nemecka a Slovenska. Skupina pozorovateľov z Veľkej Británie zložená z bepečnostných technikov sa zameriava na procesy a procedúry výcviku aby po zladení národných postupov bolo možné vyslať tím, ktorý bude reprezentovať Spojené kráľovstvo na cvičení v roku 2019.
„Šieste pokračovanie cvičenia TOXIC VALLEY dokazuje vôľu pokračovať v upevňovaní väzieb s našimi partnermi. Želám všetkým veľa úspechov a verím, že toto cvičenie preverí Vaše odborné spôsobilosti a zároveň posunie Vaše profesionálne hranice, aby sme boli do budúcnosti spoločne pripravený čeliť výzvam, ktoré budú pred nás postavené v duchu hesla cvičenia „READY FOR UNKNOWN“, povedal náčelník štábu strategického plánovania GŠ OS SR brigádny generál Ing. Slavomír Staviarský,M.Sc.
Počas cvičenia každý odberový a identifikačný tím prejde siedmimi scenármi s reálnymi toxickými látkami alebo simulantami, ktoré sú inšpirované skutočnými situáciami priemyselných havárií, teroristických útokov, pri ktorých došlo k úniku alebo zámernému použitiu toxických chemických a priemyselných látok. Špeciálny scenár, ktorý simuluje ilegálne laboratórium na výrobu omamných a psychotropných látok je pripravovaný v spolupráci s príslušníkmi NAKA MV SR.
Na cvičení má tento rok zastúpenie celkovo 12 krajín, tri centrá výnimočnosti NATO v oblastiach EOD (Trenčín, SVK), RCHBO (Vyškov, CZE), a C-IED (Madrid, ESP). Do spolupráce sa zapojila aj jednotka NFIU SVK, ktorá monitoruje presuny zahraničných jednotiek do miesta konania cvičenia a späť. Za účelom spracovania propagačných video materiálov boli výčlenení aj príslušníci strediska CIMIC a PSYOPS a 5. pšu.
„Toto cvičenie je unikátne v rámci severoatlantickej aliancie, čo dokazuje aj neustále stúpajúci záujem zahraničných partnerov. Zahŕňa v sebe aj prepojenie s medzinárodným cvičením CORONAT MASK 2018 pod záštitou iniciatívy Framework Nation Concept CBRN Cluster Protection a experiment interoperability odberových, identifkačných tímov a Weapons Intelligence tímov (WIT) v gescii Emergency Security Division so sídlom v NATO HQ. V pláne vojenských cvičení NATO MTEP má TOXIC VALLEY svoju stálu pozíciu. Spätná väzba, ktorej sa nám dostáva aj na medzinárodných fórach je pre nás hnacou silou, ktorá upevňuje naše odhodlanie ďalej zveľaďovať túto aktivitu a šíriť dobré meno odborníkov RCHBO a celých Ozbrojených síl SR,“ dodal riadiaci cvičenia podplukovník Ing. Pavel TRÚCHLY.


6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval6. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval 26. ročník cvičenia TOXIC VALLEY 2018 odštartoval 2

Autor: TOVY , Foto: autor - Dátum: 11.09.2018
Čítanosť: 5662
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share