Preskocit navigáciu

Vojenská polícia nasadená v rámci aktivity eFP Lotyšsku


Vojenská polícia nasadená v rámci aktivity eFP Lotyšsku

Dňa 1.7.2018 bol do Lotyšskej republiky do aktivity s názvom Enhanced Forward Presence (eFP) „Predsunutá posilnená prítomnosť Lotyšsko“ spolu s príslušníkmi Ozbrojených síl SR nasadený tím Vojenskej polície. Plnenie úloh vyplývajúcich z mandátu Národnej rady SR tzn. plnenie úloh v rámci medzinárodnej jednotky (Military Police Co-ordination Centre „MPCC“) a zabezpečenie podpory pre plnenie úloh príslušníkov ozbrojených síl SR v rámci eFP zabezpečujú dvaja príslušníci Vojenskej polície, ktorí primárne pôsobia v štruktúre ako príslušníci MPCC. Okrem policajného zabezpečenia pre vyslaných príslušníkov OS SR, plnia úlohy spoločne s príslušníkmi Vojenských polícii z Kanady, Talianska, Španielska, Slovinska, Poľska a Lotyšska pre všetky jednotky participujúcich štátov NATO. Hlavnými úlohami príslušníkov Vojenskej polície v tejto aktivite sú predovšetkým policajná podpora pre jednotky NATO, ktorá pozostáva z dohľadu nad dodržiavaním SOP ako aj národných interných predpisov a nariadení, vykonávanie kontrol na dodržiavanie zákazu požívania alkoholu a omamných a psychotropných látok, dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky vozidiel, prevenciou kriminality, ochranou materiálu a policajného zabezpečenia návštev významných hostí.
Dňa 10.07.2018 príslušníci MPCC zabezpečovali návštevu predsedu vlády a ministra obrany z Kanady, ktorý navštívili základňu v Adaži z dôvodu výročia aktivity eFP.
V súčasnej dobe vedúcu pozíciu veliteľa jednotky MPCC tzv. „Provost Marshal“ zastáva príslušník Lotyšskej Vojenskej polície. Provost Marshal MPCC riadi činnosť príslušníkov MP, komunikuje s velením eFP a tiež s políciou v hosťujúcej krajine.


Vojenská polícia nasadená v rámci aktivity eFP Lotyšsku Vojenská polícia nasadená v rámci aktivity eFP Lotyšsku

Autor: VP - Dátum: 16.07.2018
Čítanosť: 8184
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share