Preskocit navigáciu

Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve


Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve

Minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Daniel Zmeko dnes na pôde rezortu obrany rokovali s predsedom Vojenského výboru NATO gen. Petrom Pavlom. Témou stretnutia bolo plnenie záväzkov Slovenska v Severoatlantickej aliancii, pôsobenie príslušníkov Ozbrojených síl SR v medzinárodnom krízovom manažmente, ale aj nadchádzajúci samit NATO v Bruseli. Šéf rezortu obrany tiež generálovi Pavlovi poďakoval za štvorročné pôsobenie vo funkcii na čele Vojenského výboru.

Severoatlantická aliancia je bezpečnostným pilierom Slovenska a my sme jednoznačne aktívnym členom. Dôkazom toho je plánované vyslanie slovenských vojakov do Pobaltia v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti,“ uviedol minister Gajdoš s tým, že Slovensko nie je ľahostajné voči bezpečnostným hrozbám doma, ale ani za svojimi hranicami.

Šéf rezortu obrany generála Pavla informoval aj o veľtrhu obrannej techniky IDEB, kde tento rok vystavuje historicky najväčší počet vystavovateľov. Témou rokovaní boli tiež strategické dokumenty vypracované rezortom obrany, prebiehajúca modernizácia ozbrojených síl, ktorá súvisí aj s plnením záväzku vynakladať na obranu 2 % HDP. Diskutovali tiež o spolupráci EÚ - NATO, iniciatíve PESCO, slovenskom projekte Euroartillery, ale aj projekte vojenskej mobility, kde sa zhodli, že nejde iba o administratívno-legislatívnu záležitosť, ale týka sa celej infraštruktúry členských krajín NATO.

Na záver návštevy udelil generálovi Pavlovi náčelník Generálneho štábu OS SR pamätný kríž za jeho zásluhy v pozícii predsedu vojenského výboru, ako aj celoživotný príspevok k rozvoju vzťahov medzi našimi armádami.

Minister Gajdoš a náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Zmeko sa vo štvrtok stretli aj s veliteľom Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu gen. Denisom Mercierom, ktorého informovali o účasti slovenských vojakov na zahraničných misiách a operáciách a tiež o modernizačných projektoch rezortu obrany, ktorými Slovensko plní požiadavky Severoatlantickej aliancie.


Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návštevePredseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návštevePredseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návštevePredseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návštevePredseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 2Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 2Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 2Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 2Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 3Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 3Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 3Predseda vojenského výboru NATO a veliteľ spojeneckého Veliteľstva pre transformáciu na návšteve 3

Autor: KOd a OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ - Dátum: 18.05.2018
Čítanosť: 5281
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share